Onveilige situatie: hulp inschakelen
Als iemand in een AZC te maken krijgt met discriminatie, intimidatie, seksueel geweld, chantage of een andere vorm van agressie of geweld, dan kan dit altijd gemeld worden bij een COA-medewerker of een medewerker van de receptie. Dit kan 24 uur per dag.
Een COA-medewerker dient altijd voorzichtig met een melding om te gaan. Een melding of klacht heeft nooit gevolgen voor de asielprocedure. De locatiemanager bepaalt welke maatregelen worden genomen om de cliënt te beschermen.
Klachtenregeling
Het COA doet zijn best om het verblijf op de COA-locaties zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wanneer men toch minder tevreden is en wanneer bespreking met de COA medewerker niet lukt of niet mogelijk is, dan is er de COA Klachtenregeling voor bewoners en derden waarin is vastgelegd hoe klachten in behandeling genomen worden.
Wanneer ook dit niet lukt, kunnen klachten met betrekking tot discriminatie gemeld worden bij het COC, bij de politie of bij een ADV.
Roze in Blauw
Roze in Blauw is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor LHBTI’ers binnen én buiten de politie. Elke politieman of vrouw kan een aangifte opnemen van een LHBTI-gerelateerde zaak of -incident. Toch kan het zijn dat de collega of de inwoner met vragen zit en daar kan Roze in Blauw bij ondersteunen.
Bij spoedeisende meldingen moet direct gebeld worden met 112. Bij niet-spoedeisende meldingen is het landelijk nummer 0900-8844 bereikbaar. Direct bellen met Roze in Blauw kan ook: 088-1691234. Facebook: Facebook Roze in Blauw
politie.nl
Email politie
Huiselijk geweld
Het COA is wettelijk verplicht om te reageren op signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door een partner, gezinslid of familielid van het slachtoffer.
Het gaat bij huiselijk geweld om:
- partnergeweld, ook psychische mishandeling en stalking
- seksueel geweld
- kindermishandeling
- ouderenmishandeling
- eer gerelateerd geweld zoals eerwraak, vrouwelijke genitale verminking (vrouwenbesnijdenis) of huwelijksdwang.
Heeft de vluchteling hulp nodig of kent hij/zij iemand die hulp nodig heeft? Adviseer om dat te bespreken met een COA-medewerker, zodat een oplossing gezocht wordt. Bij acuut gevaar is het ook mogelijk dat de vluchteling elders onderdak krijgt, bijvoorbeeld via de volgende externe links:
Samen-veilig.nl
vooreenveiligthuis.nl
nim.nl
rijksoverheid.nl
rutgers.international
centrumseksueelgeweld.nl tekst komt uit pagina vraag&antwoord àveiligheid àveilig wonen in een AZC #oud)