Mensen die vluchten uit hun land van herkomst vanwege hun LHBTI-zijn, voelen zich vaak eenzaam. Ze zijn veelal verstoten van familie, komen in Nederland op een AZC en kunnen daar niet open zijn over hun seksuele gerichtheid omdat ze bang zijn gepest te worden, of erger. Ook weten ze vaak niet wie de andere LHBTI’ers zijn op een AZC met wie ze in contact kunnen komen om zo even zichzelf te kunnen zijn. En later als ze in een gemeente wonen, om een volwaardig burgerschap te kunnen opbouwen.
Als een van de belangrijkste genoemde punten van veel LHBTI-vluchtelingen, is dan ook het ontmoeten van andere LHBTI-asielzoekers en LHBTI-Nederlanders. Dit om even niet het gevoel hebben alleen te zijn, elkaar te kunnen steunen met de acceptatie van het LHBTI-zijn. Maar ook om een maatje hebben om de Nederlandse samenleving en de LHBTI-organisaties in Nederland te leren kennen. Hierbij worden voor hen belangrijke vragen beantwoord; zoals hoe mensen in Nederland met een coming-out omgaan, wat de ervaringen zijn die Nederlanders hebben, maar ook het leren kennen van mensen die begrijpen hoe het is om door familie verstoten te zijn en geen volledige aansluiting met anderen uit het land van herkomst te kunnen vinden. Kortom, het ontmoeten van andere LHBTI’ers is voor mensen heel belangrijk om hun isolement te doorbreken, onderdeel te worden van de Nederlandse maatschappij en soms zelfs om opgenomen te worden in een nieuwe zelfgekozen familie .
Toolkit tools
Hieronder volgen 7 tools die u snel en makkelijk kunt inzetten waardoor LHBTI-vluchtelingen makkelijker in contact met anderen kunnen komen. De tools komen o.a. voort uit vele gesprekken gehouden met LHBTI-vluchtelingen, waarin zij hebben aangegeven wat voor hen werkt om hun gevoel van welbevinden te vergroten. Daarnaast zijn de tools ontwikkeld met oog voor de vele enthousiaste professionals en vrijwilligers die ondanks de drukte en hectiek gemotiveerd zijn om een verschil te maken
Zorg dat je een aantal organisaties en projecten kent waar je mensen naartoe kunt verwijzen.
In de filmpjes hieronder worden 3 projecten uitgelicht waar veel LHBTI-asielzoekers gebruik van maken; twee daarvan zijn geïnitieerd door het COC.
Contactgegevens worden erbij vermeld.
Wilt u meer weten, nodig ze uit. Meestal is een vrijwilliger van het project zeer bereid om op locatie uitleg over het project en de werkwijze te geven – maak hier gebruik van en nodig al uw collega’s uit.
Als u niet weet welke organisatie uit te nodigen, begin bij het COC; dit is de Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.Van daaruit kunt u verder geholpen worden voor de juiste contactpersoon voor uw locatie.
Leg folder en flyers van het COC zichtbaar – en in meerdere talen – in de ruimte.
Leg folder en flyers van het COC zichtbaar – en in meerdere talen – in de ruimte.
Als mensen niet weten dat er organisaties zijn waar ze terecht kunnen, kunnen ze er ook geen contact mee opnemen. Leg daarom folders in meerdere talen op zichtbare plaatsen waar veel bewoners langskomen, zodat zij zelf kunnen zien welke organisaties er zijn. Kies er zo mogelijk voor om folders met allerlei verschillende onderwerpen bij elkaar te leggen, waaronder ook de wat meer neutrale onderwerpen zoals bijvoorbeeld gezondheidszorg en informatie over kringloopwinkels. Op deze manier hoeven LHBTI-asielzoekers minder te vrezen “betrapt” te worden als men naar een folder of poster van het COC kijkt.
Leg folders en een regenbooggadget op je bureau als u één op één met mensen spreekt.
Mensen zullen niet altijd in algemene ruimtes een folder durven pakken, laat staan uitgebreid bekijken, uit angst om “betrapt” te worden door anderen. Een regenbooggadget (zoals een klein pride-vlaggetje) en een verzameling van een aantal folders op uw bureau helpt. Het geeft in de eerste plaats aan dat u als medewerker open staat voor het onderwerp en ten tweede creëert het ruimte voor vluchtelingen om de folder te pakken waar behoefte aan is in een privé-omgeving waar anderen niet meekijken. U kunt zelf aangeven dat mensen de folders kunnen pakken waar ze interesse in hebben.
Vraag actief aan mensen of ze behoefte hebben aan buddy.
Veel mensen op AZC’s zijn eenzaam en/of willen graag contact met Nederlanders om de Nederlandse maatschappij te leren kennen en er onderdeel van te worden. Dit geldt ook voor mensen die nieuw in een gemeente komen wonen. Er zijn dan ook veel verschillende buddy-projecten. Dit geeft de ruimte om eerst algemeen te vragen of iemand behoefte heeft aan een buddy (contact met anderen).
Als iemand u al verteld heeft LHBTI te zijn is, kunt u expliciet vragen of een LHBTI-buddy gewenst is. Als u dit niet weet, kunt u vragen wat voor soort buddy iemand graag heeft, of bijvoorbeeld er een voorkeur is voor man/vrouw, of er iets is wat voor de bewoner van belang is. Mensen zullen niet altijd willen zeggen dat ze LHBTI zijn, maar geven soms signalen. U kunt altijd vragen of mensen het COC kennen en vertellen wat voor organisatie dit is. U kunt ook een aantal verschillende organisaties en buddyprojecten benoemen en uitleggen waar zij voor staan, waarvan het buddyproject van het COC er dan één is.
Help met het eerste contact leggen.
Er wordt van vluchtelingen een eigen verantwoordelijkheid verwacht bij het vormgeven van het nieuwe leven. Juist het contact maken met LHBTI-organisaties is voor veel bewoners heel spannend. Soms kan het helpen als u als medewerker het eerste contact met de organisatie legt. Doe dit uiteraard in samenspraak met de vluchteling, bij voorkeur waar deze bij is, en vertaal – zo mogelijk – tussentijds. Als het mogelijk is, probeer de vluchteling dan snel in het gesprek te betrekken en/of het zelfs helemaal over te laten nemen en direct met de vrijwilliger van het project te laten praten.
Kijk of het mogelijk is om reiskosten voor de COC-bijeenkomst voor asielzoekers vergoed te krijgen op het AZC en in de gemeente.
Vluchtelingen hebben vaak weinig te besteden. Het geld dat er wel is, gaat op aan eten, telefoonkosten en later aan huur en nutsvoorzieningen. Reizen met het OV is duur en niet elke bijeenkomst die voor LHBTI’ ers georganiseerd wordt, is om de hoek.
Als je merkt dat mensen niet naar een COC-/Rainbow-project (kunnen) gaan vanwege de kosten, kun je proberen of het COA of de gemeente bij zou willen dragen aan de reiskosten voor specifiek deze bijeenkomsten.
Nodig het COC jaarlijks uit op je locatie om je medewerkers en vrijwilligers te informeren.
Nodig het COC jaarlijks uit op je locatie om je medewerkers en vrijwilligers te informeren.
Vrijwiligers van deze projecten willen graag vertellen wat zij kunnen doen voor bewoners. Nodig ze eens per jaar op een bijeenkomst uit en laat de organisaties vertellen wat ze kunnen bieden. Probeer een zo groot mogelijk deel van het team aanwezig te laten zijn en juist niet alleen de LHBTI-specialist. Het is vaak een goed idee om een middag te organiseren waar meerdere sprekers van allerlei organisaties langskomen om zich voor te stellen. Op het AZC kunt u dit doen in combinatie met COA/VWN/GZA. In de gemeente kunt u dit doen in combinatie met de beleidsmedewerkers, VluchtelingenWerk, wijkteams en de inburgeringsaanbieders.
Dit onderwerp is zo belangrijk voor de LHBTI-asielzoekers, dat hier een drietal projecten zich voorstellen en laten zien wat ze te bieden hebben.
Contactgegevens staan erbij vermeld.
U wilt weten:
- waar en hoe LHBTI-vluchtelingen elkaar (en anderen) kunnen ontmoeten;
- welke ontspanningsactiviteiten er specifiek zijn voor LHBTI-vluchtelingen;
- welke specifieke informatie er is voor specifieke groepen.
Informatie voor vrouwen
POINK
Organiseert activiteiten voor lesbische en biseksuele vrouwen vanaf 25 jaar in de regio Arnhem en Nijmegen om elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten. Het leuke van Poink is dat er altijd nieuwe vrouwen op af komen en dat vaak vrouwen alleen komen, dat weet iedereen die voor het eerst kwam, er is altijd een heel open sfeer. Iedere maand organiseert poink een of meerdere activiteiten.
De activiteiten worden door de leden zelf georganiseerd en lopen uiteen van sportief (skiën, schaatsen, zaalvoetbal, wandelen), tot creatief (graffiti spuiten, zingen, schilderen), cultureel (“Loesje” workshop, theater, huiskamerconcert) en origineel (wild brei-actie).
Er is geen lidmaatschap of contributie, je komt gewoon als een activiteit je aanspreekt. De activiteiten en de sfeer zijn low key, ongedwongen, open en veelzijdig.
Overige externe links
www.femfusion.nl Verzamelsite van actieve clubs.
www.cocktailonline.nl Online community for LHBTI-refugees.
www.openembassy.nl For refugee statushouders in NL, En en Arab.
www.respect2love.nl Ethnic and / or muslim LHBTI-youngsters.
www.switchboard.nl Lesbian switchboard.
www.zijaanzij.nl. Magazine voor vrouwen die van vrouwen houden.
Veilige Haven Oost
Dit is een project dat hulp, begrip en opvang biedt voor jongeren met een ‘andere’ culturele achtergrond en homo-, biseksuele, lesbische of transgender gevoelens. Jongeren tussen de 16 en 25 jaar kunnen anoniem contact opnemen, telefonisch of via de website. Er zijn gespecialiseerde hulpverleners beschikbaar voor een gesprek, voor hulp en wanneer nodig kan er opvang worden geregeld. Veilige Haven Oost is voor jongeren uit het oosten van het land, uitgevoerd door NIM Maatschappelijke Werk en met steun van de gemeente Nijmegen.
Veilige Haven Oost biedt een luisterend oor, informatie, advies, en hulp. Deze is anoniem, gratis, en vertrouwelijk. Je hoeft je naam niet te geven en niemand komt te weten dat je contact met ons hebt als jij dat niet wilt.
THIS=USevents
Organiseert grote feesten voor vrouwen die van vrouwen houden. Na de successen in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Nijmegen wordt dit ook opgepakt in bijvoorbeeld Amsterdam, Breda, Den Bosch, Maastricht, Zwolle, Leeuwarden en Groningen.
Door bij voorkeur locaties te zoeken waar twee dansvloeren zijn kunnen we meerdere muziekstijlen bieden. THIS=US is er voor alle leeftijden.
TWINparties
Organiseert vrouwenfeesten op de zondagmiddag, speciaal voor vrouwen die van vrouwen houden. TWINparties vinden plaats in Utrecht, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam.
Girlplanet in Arnhem
Organiseert feesten alleen voor vrouwen.
Informatie voor mannen
Links
www.cocktailonline.nl Online community for LGBT-refugees.
www.openembassy.nl For refugee statushouders in NL, En en Arab.
www.respect2love.nl Ethnic and / or muslim LHBT-youngsters.
www.switchboard.nl Gay switchboard.
Informatie voor transgenders
Transgendergroep Nijmegen
Transgendergroep Nijmegen is een gezellige en diverse groep voor transgenders, transmannen, transvrouwen, crossdressers, genderqueers, en iedereen die zich om wat voor reden dan ook verbonden voelt met de transgendergemeenschap.
Sinds februari 2007 komen wij samen en werken wij in samenwerking met het COC Nijmegen aan het creëren van grotere zichtbaarheid voor transgenders in de maatschappij. Sinds 2012 organiseren wij naast een café avond regelmatig lezingen, workshops, films en sociale activiteiten.
Informatie voor transgenders
Transgendergroep Nijmegen
Transgendergroep Nijmegen is een gezellige en diverse groep voor transgenders, transmannen, transvrouwen, crossdressers, genderqueers, en iedereen die zich om wat voor reden dan ook verbonden voelt met de transgendergemeenschap.
Sinds februari 2007 komen wij samen en werken wij in samenwerking met het COC Nijmegen aan het creëren van grotere zichtbaarheid voor transgenders in de maatschappij. Sinds 2012 organiseren wij naast een café avond regelmatig lezingen, workshops, films en sociale activiteiten.
Ontmoeting en activiteiten
Bi-café
Het Bi-café is een laagdrempelige ontmoetingsplek In Nijmegen voor biseksuele mensen. Met ingang van 2017 is het een maandelijks terugkerend evenement voor biseksuelen uit Nijmegen en omstreken. In het Bi-café kun je gelijkgestemden ontmoeten, kletsen, een serieus gesprek voeren en met vragen terecht zonder uit te hoeven leggen wat je voelt of hoe je leeft. Maar je kunt er ook een spelletje doen of gewoon een lekker pilsje drinken.
Ook partners, familie, bekenden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. En mensen van buiten de regio uiteraard ook.
Colour Ground
Dit is de online ontmoetingsplek voor LHBTI jongeren met verschillende culturele achtergronden. Lees de verhalen van rolmodellen en deel je ervaringen met anderen op het forum.
Dito!
Dito! is er voor en door jongeren die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn. Dito! is een grote vrijwilligersorganisatie in Nijmegen die bestaat uit alleen maar jongeren die de organisatie runnen, de activiteiten bedenken en organiseren, scholen bezoeken, introductiegroepen begeleiden en ga zo maar door. De stichting heeft zo’n 180 leden waarvan ruim 40 jongeren zich actief inzetten om activiteiten te organiseren.
Expreszo
Expreszo heeft ten doel het bevorderen van de sociale acceptatie en integratie van LHBT-jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar.
Verder bevordert de vereniging de persoonlijke emancipatie van jongeren door het stimuleren van de bewustwording omtrent de eigen identiteit en de maatschappelijke situatie in algemene zin. Expreszo heeft een online magazine, een offline magazine en ontmoetingsmiddagen en -avonden voor LHBTI-jongeren.
Evenementen allerlei
Allerlei evenementen voor LHBTI’ers, landelijk en lokaal.
Klik op de titels voor meer informatie
Gay Nederland houdt het belangrijkste LHTBI-nieuws bij en heeft interessante topics en tips voor uitgaan en dergelijke.